Varen met Berkelzompen

Almen - Borculo - Eibergen - Lochem

  • Almen
  • Eibergen
  • Lochem
  • Borculo
vorige volgende

Berichten

Koos en Thea
fam.
zondagavond 22-7-2018 hebben we een prachtige avondvaart met de Jappe gemaakt vanuit Borculo. De zonsondergang was schitterend, de schipper en bootsman enthousiast. Onder het genot van een kopje koffie en later nog een borreltje en een hapje hebben we van de 1e tot de laatste minuut genoten. Waarvoor hartelijk dank ! Hulde aan alle vrijwilligers van de Berkelschippers
Weikamp
Tour am 31.05.18 in Borculo
Vielen Dank für die schöne Tour. Alles war perfekt organisiert. Die Skipper haben es sehr informativ und interessant gestaltet. Die Informationen waren extra für uns auf deutsch. Auch das anschliessende Kaffee trinken war perfekt vorbereitet. Die Buchung über die Touristeninfo war sehr einfach. Danke für den netten email Kontakt.
Rick
Heerlijke vaart gehad tijdens onze bruiloft
Hoi hoi We hebben gisteren een super lekkere (huwelijks)vaart in Borculo gehad. En daar hielp dat het super lekker weer was ook een handje aan mee natuurlijk. En de schippers wil ik zeker nog via deze weg bedanken. Dus bedankt Jan en Ed. En de fotograaf bedankt. Groetjes van Anneke en Rick. Borculo, 17 april 2018

Bezoekers

loods3

"Zompenloze" in Borculo.

In 1992 werd de Zompenloze, bij het haventje aan de Graaf Wichmanstraat, door de schippers in Borculo zelf gebouwd. Hier worden de gasten ontvangen voor een vaartocht met de "Jappe" over de Berkel. Binnen is op een 13 meter lange wandkaart uit 1766 de oorspronkelijk natuurlijk meanderende loop van de Berkel te zien, vanafde bron bij Billerbeck tot aan de uitmonding in de IJssel in Zutphen. 
In de winter wordt de "Jappe" voor het noodzakelijke onderhoud uit het water getakeld en op een kar hier naar binnen gereden. De schippers kunnen dan droog en warm de eventuele reparaties uitvoeren en de zomp van een mooie nieuwe laklaag voorzien.

  
In 2008 is de zompenloze uitgebreid met een overdekte zomerstalling. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de financiele steun vanuit de provincie, het bedrijfsleven en een Europese subsidie.
Voor minder validen is een speciale voorziening aangebracht voor het in- en uitstappen. Wilt u hiervan gebruik maken, dan graag bij de boeking aangeven.

Info- en bezoekerscentrum 't Vonder in Eibergen.

In 2006 is de nieuwbouw van het botenhuis, "'t Vonder" gerealiseerd. Het staat aan het Koeweidepad - aan de oude tak van de Berkel - vlak bij het nieuwe berkelhaventje.
Dit gebouw heeft een overdekte zomerstalling, een ruime winterberging en daarnaast nog een representatieve info- en vergaderruimte, waarin ondersteunende partijen ( zoals het Waterschap) al hun Berkelbelangen kunnen behartigen.

E-014De Stichting De Berkelzomp opende op 19 april 2007 in het Botenhuis " 't Vonder" de permanente expositie over de Berkel. De inrichting hiervan is mogelijk gemaakt door Het Waterschap Rijn en IJssel, door de Kon. Ned. Heidemij en door de Gemeente Berkelland. Het is een leerzaam en boeiend Info-centrum, waarin allerlei aspecten van de rivier de Berkel worden belicht.

Zo wordt veel aandacht besteed aan de natuurlijke en landschappelijke ontwikkeling van de rivier in verleden en heden. Met daarnaast een prachtige doorkijk naar de functie van de rivier in de toekomst. Op speelse wijze kan men kennismaken met wat er leeft in en op en langs het water van de Berkel.

De Berkel was eeuwenlang een belangrijke scheepvaartroute tussen Zutphen en Vreden.
De geschiedenis van de vroegere Zompenschippers komt op wandpanelen weer in beeld en ook het varen met Berkelzompen, zoals dat in deze tijd mogelijk wordt gemaakt door de vrijwillige Schippers van de Stichting De Berkelzomp.
Een bezoek aan dit Info-centrum in combinatie met een vaartocht op de "Snippe" geeft een optimale mogelijkheid om de Berkel helemaal "te beleven".
   
Voor een groepsarrangement kan ook eerst een prachtige natuurfilm worden vertoond.
De Schippers en het Toeristisch Informatie Punt InEibergen zijn u graag van dienst bij het samenstellen van een heel mooi programma.
Neemt contact op met het TIP InEibergen ( tel. 0545-471911), zonodig kan voor specifieke wensen worden doorverwezen naar de Schippers.

Zompenloods 't Anker in Lochem.

Op 21 augustus 2015 is aan de Goorseweg 2 in Lochem de zompenloods ’t Anker geopend.

Dit is de thuishaven voor de Berkelzomp "Ente”, fraai gelegen in het landschap, dichtbij het centrum van Lochem.

Deze prachtige accommodatie biedt naast onderdak voor de "Ente" ook een ontvangstruimte voor de gasten die een vaartochtje willen maken op de Berkel.
Dankzij inbreng en betrokkenheid van vele instanties, bedrijven en particulieren, met daarnaast ook veel zelfwerkzaamheid van de schippers, is deze zompenloods gebouwd.

 

Botenhuis 't Futenest in Almen

 Vlakbij het zwembad "De Berkel" in Almen is een prachtige aanlegsteiger met botenhuis gebouwd. Als er niet wordt gevaren vindt de Berkelzomp "Fute" hier een mooi onderdak. Het botenhuis heeft de toepasselijke naam "'t Futenest" en is op 29 mei 2015 officieel geopend.
Ook 't Futenest is grotendeels door de schippers zelf gebouwd.