Koos en Thea
fam.
zondagavond 22-7-2018 hebben we een prachtige avondvaart met de Jappe gemaakt vanuit Borculo. De zonsondergang was schitterend, de schipper en bootsman enthousiast. Onder het genot van een kopje koffie en later nog een borreltje en een hapje hebben we van de 1e tot de laatste minuut genoten. Waarvoor hartelijk dank ! Hulde aan alle vrijwilligers van de Berkelschippers
Weikamp
Tour am 31.05.18 in Borculo
Vielen Dank für die schöne Tour. Alles war perfekt organisiert. Die Skipper haben es sehr informativ und interessant gestaltet. Die Informationen waren extra für uns auf deutsch. Auch das anschliessende Kaffee trinken war perfekt vorbereitet. Die Buchung über die Touristeninfo war sehr einfach. Danke für den netten email Kontakt.
Rick
Heerlijke vaart gehad tijdens onze bruiloft
Hoi hoi We hebben gisteren een super lekkere (huwelijks)vaart in Borculo gehad. En daar hielp dat het super lekker weer was ook een handje aan mee natuurlijk. En de schippers wil ik zeker nog via deze weg bedanken. Dus bedankt Jan en Ed. En de fotograaf bedankt. Groetjes van Anneke en Rick. Borculo, 17 april 2018

"Stichting De Berkelzomp"

Een aantal vrijwilligers richtten in 1987 de "Stichting De Berkelzomp" op. SB-Berkelzomp-2
Doel van de stichting: herbouw en exploitatie van een Berkelzomp als toeristische activiteit.
Ook wordt het uitbreiden van de vaarmogelijkheden voor de Berkelzomp op de rivier de Berkel nagestreefd.

Dankzij de financiele steun van het bedrijfsleven, vele overheden, diverse fondsen endoor de aankoop van certificaten door veel burgers  werd het benodigde geld SB-Eurologovoor de herbouw van een Berkelzomp verkregen. Negen vrijwilligers, bijgestaan  door de Technische school van Borculo, gingen daarop aan de slag en klaarden het karwei in twee jaar  tijds. Op 27 april 1989 liet de Commissaris der Koningin van Gelderland de Berkelzomp "Jappe" in Borculo te water.

pic3Om aan de toenemende vraag naar meer toeristische vaarmogelijkheden met een Berkelzomp op de Berkel te kunnen voldoen, zijn in de periode van 2004 tot 2007 drie nieuw gebouwde zompen in de vaart gekomen. In 2004 voor Almen de "Fute", gebouwd door Beine Brandsma in Augustinusga. In 2005 voor Eibergen de "Snippe" en voor Lochem in 2007 de "Ente". De laatste twee zompen zijn gebouwd door Erik Slagmolen in Andijk. De bouw van deze drie zompen werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun vanuit het Bedrijfsleven, Provincie en door substantiële Europese subsidies.

Deze drie nieuwe boten kunnen worden getypeerd als zgn. eenmanszompen, open schuiten, waarvan in de middeleeuwen al melding werd gemaakt. Dr. G.J. Schutten beschreef dit scheepstype al in zijn standaardwerk "Varen waar geen water is" als het "Vriezenveense turfschuitje".