Angela Holtslag
Woeste Willem
Vandaag een ontzettend leuke Woeste Willem boot tochtje gehad met de Berkelzomp in Lochem!! Ondanks de regen hebben de kinderen genoten! De schippers van de Berkenzomp Ente vertelden en speelden het verhaal van Woeste Willem prachtig. Een echte aanraden voor kinderfeestjes!!
Jolande van der Hert
2 Amsterdammertjes en 1 New Sealander!!!
Mijn moeder en ik hebben erg genoten van de boottrip over de Berkel in een zomp!!! Aangezien mijn moeder en ik slecht ter been zijn, was een vaartocht een mooi alternatief. De vertelkunst van de ene schipper zal ik niet gauw vergeten. De stuurmanschipper trouwens ook niet hoor. Het was zeer aangenaam om naar het hele verhaal te luisteren. Jullie hebben mijn moeders 80ste verjaardag een leuke glans...

Stichting "De Berkelzomp" is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Onderstaand een overzicht van de gegevens en activiteiten van de stichting.

NAAM                  :       Stichting "DE BERKELZOMP"

Adres                  :          Onieskamp 9, 7271 RH, BORCULO

Website              :           www.stichtingberkelzomp.nl

Telefoon             :           0545 221358

RSIN nummer     :           812 82 86 65

IBAN/rek. nr.      :           NL 71 RABO 0309 10 97 44

BESTUUR            :           Bertil van Lith, voorzitter
                                      Ronald Weenk, secretaris
                                      Bonne Buls, penningmeester
                                      Hendrik Lenderink, lid
                                      Henk Dibbelink, lid
                                      Ben Banning, lid
                                      Hans Nieboer, lid

DOELSTELLING  :             1.          De stichting heeft ten doel:
a.           aan de hand van vervaardigde reconstructietekeningen een Berkelzomp te bouwen, te
              beheren en in stand te houden;
b.           de herinnering aan de scheepvaart op de Berkellevend te houden;
c.           de Berkelzomp te gebruiken als basis voor het onder aandacht brengen van een stuk
              levende historie van de vroegere betekenis  van het vervoer over de moeilijk bevaarbare
              Berkel en de daarmee samenhangende ontwikkelingen, gekoppeld aan het heden;
d.           een zo groot mogelijk traject op de Berkel te realiseren;

e.           het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin
              verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

2.           De stichting tracht haar doel te bereiken door:

a.            de Berkelzomp overal in te zetten daar waar de aanwezigheid om redenen van
               historische, educatieve, promotionele en financiële aard gewenst, dan wel zinvol is;

b.           waardevolle attributen en bescheiden betreffende de historie van de zomp te verzamelen
              enten toon te stellen;

c.            het uitgeven van boeken en geschriften.

BELEIDSPLAN    :

Continuiteit van het varen met de zompen in Almen, Borculo, Eibergen en Lochem door het inzetten van de zompen voor toerisme en educatieve activiteiten. Hierbij is het op peil houden van kennis over de Berkel en omgeving bij de vrijwillige schippers een voortdurend punt van aandacht.

Het tijdig onderhouden van de zompen en de botenhuizen is een vast onderdeel van de jaarlijkse activiteiten. Dit onderhoud wordt zoveel mogelijk in eigen beheer door de vrijwilligers uitgevoerd.

ACTIVITEITEN: verslag van de activiteiten in 2016

De belangrijkste activiteit is het varen met de zompen met als thema “Beleef de Berkel” in Almen, Borculo, Eibergen en Lochem met toeristische en educatieve programma’s. Hierbij is samenwerking met de VVV en Toeristische Informatie Punten van groot belang.

Het jaar 2016 is voor het varen met de Berkelzompen succesvol geweest. Extra onderhoud moest worden gepleegd aan enkele zompen. Het plegen van onderhoud aan de zompen en de gebouwen is in belangrijke mate verricht door de vrijwilligers. In 2016 zijn investeringen gedaan in het aanschaffen van 2 reserve motoren en is er een verwarmingsinstallatie aangelegd in de Zompenloods in Borculo.

BELONINGSBELEID:

De bestuurders en medewerkers zijn allemaal vrijwilligers en ontvangen geen vergoeding.

FINANCIËN

Afschrijvingen

Resultaat

Toelichting Balans:

Op de gebouwen wordt jaarlijks afgeschreven tot de (fiscale) restwaarde.
Op de zompen en de inventaris wordt jaarlijks afgeschreven.
De tegoeden in kas en bank zijn direct opvraagbaar.
Het vermogen bestaat uit Eigen Vermogen en de Voorzieningen.

Toelichting Staat van baten en lasten:

De uitgaven spreken voor zich. In 2016 is door de vrijwilligers in totaal 2460 uur arbeid verricht.
Het resultaat is na aftrek van de post "Fiscale aftrek vrijwilligers" € 578,00 positief.
De ontvangsten worden verkregen door verkopen via TIB, TIP, VVV en door de activiteiten van de 4 schippersgroepen.